وب سایت شخصی سجاد شاملی

بیان دیدگاهها ، نظرات ، خاطرات ، نقد و بررسی مسائل روزانه ، ارتیاط با دوستان ، نگاهی به ورزش ، طنز و ...

چهارشنبه سوری

 

 

چهارشنبه سوري kul-kulo charshambo کوله کوله چارشمبه

 

از ديگر مراسم کهن ايرانيان که در گيلان هم به آن مي پردازند، "چهارشنبه سوري" است که در غروب آخرين سه شنبه سال و در شب چهارشنبه انجام مي شود. به اين منظور خار، بوته، گون و کاه جمع آوري مي شد و با درست کردن پشته هايي که معمولاً رو به سمت قبله مي نهادند و سپس آتش زدن آنها، از روي آتش مي پريدند و هنگام پريدن با خوشحالي مي خواندند:

 

کوله کوله چهارشنبه به حق پنج شنبه

زردي بشه، سرخي بايه نکبت بشه، دولت بايه

 

يعني: اي شعله آتش چهارشنبه، به حق پنج شنبه، زردي و ضعف و بيماري رخت بر بندد و نوبت سرخي و نشاط و خرمي  فرا رسد. دوره نکبت و ناکامي به سر آيد و دولت و اقبال روي نمايد.

 

اين سنت که از روزگار زرتشت و حتي جلوتر بر جاي مانده، در دوران اسلامي با اعتقادات مردم در هم آميخته و رنگ و بويي ديني گرفته است. دود کردن  اسپند هم از اين رسوم است که سعي مي شد از سادات خريداري شود و به هنگام دود کردن آن زمزمه مي کردند:

 

عاطیل کن باطیل کن    تی مرده ماره بیرون کن

اسفند دوکن چاووش بایه   مردمار به هوش بایه 

 

يعني: عاطل و باطلش کن و چشم زخم را از وجودها دور ساز. مادر شوهرت را بيرون کن. اسپند دود کن تا چاووش بيايد. تا مادر شوهرت به هوش  بيايد.

دختران دم بخت را با جارو از خانه بیرون می کنند و بعد یکی از بستگان میانجیگري می کند و او را به خانه می آورد (تا در سال جدید شوهر پیدا کند). شکستن کاسه و کوزه و ظروف کهنه به علامت دور ساختن نفرت و رفع قضا و بلا از ديگر آداب اين روز به شمار مي رفت.

مراسم چهارشنبه سوري در نواحي مختلف گيلان با تفاوتي اندک اما شبيه به هم اجرا مي شد  و گاه شليک تير و ترکاندن ترقه نيز در برنامه جاي داشت. گاه نيز به نيت برکت، يکي از اهالي با تبر به سمت درختي که بار نمي داد مي رفت اما با ضمانت ديگران براي بار آوردن درخت در سال بعد، شخص تبر به دست از قصد خود منصرف مي شد.

 

 فال گوش ایستادن 

از ديگر برنامه هاي چهارشنبه سوري بود. براي اين کار، در گذرگاه ها مي ايستادند و با شنيدن پنهاني نخستين کلمات عابرين، مفهوم آن را حمل بر توفيق يا ناکامي خود در سال آتي مي شمردند.

 قاشق زنی

 از ديگر رسوم اجرايي اين شب بود که معمولاً جوانان و بيشتر دختران به در خانه همسايه ها مي رفتند و با پنهان کردن روي خود و بدون دادن آشنايي، خواستار هديه مي شدند. نقل و نبات و تنقلات از عمده ترين چيزهايي بود که در کاسه قاشق زنان جاي مي گرفت.

 شال اندازی

در مناطق روستايي کوهستاني از رسوم شايع چهارشنبه سوري بود و گاه حالت نوعي خواستگاري از دختر صاحب خانه را داشت. معمولاً به گوشه شال اينان مقداري شيريني و آجيل به عنوان هديه صاحب خانه بسته مي شد و شال اندازان بدون مشخص کرن هويت خويش به خانه فرد ديگري مي رفتند.

 شام

در روز چهارشنبه سوري هیچکس به خانۀ کسی به عنوان مهمانی نمی رود.
براي شام، تره ( = نوعی خورشت از انواع سبزي کوبیده + تخم مرغ که در تابه سرخ می کنند) از سبزي ها: اسفناج – شوید  کبار = تره، نعناع، سیر، گزنه، می پزند و سرخ می کنند. انواع ماهی: دودي  شور  سفید، (کولی =kuli نوعی ماهی کوچولو) را درسفره حاضر می کنند. 


 

منبع : gchto.ir


گزارش تخلف
بعدی